Tips

Lufthavnsscannere og CI:
Det er generelt kun kraftige magnetfelter, som dem man eksponeres for i en MR scanner, der skal undgås når man bruger CI. Umiddelbart mener jeg derfor ikke at der skulle være nogen fare forbundet med de påtænkte nye helkropsscannere i lufthavne.
Der er dog feler forskellige typer, men de anvender ikke magnetfelter, men radiobølger eller svage røntgenstråler. Om de radiobølger der findes i nogle af de nyeste – men vistnok endnu ikke opstillede scannere – kan give aktivitet i CI kredsløbet og dermed give lydfornemmelse hos brugeren tør jeg ikke udtale mig om.
Med venlig Hilsen
Ture Andersen, OUH

Hvis du er så uheldig at tabe processoren og ikke kan finde den igen – så fortvivl ikke.
Der er hjælp at hente hos Dansk Civil Hundeførerforening (DCH). De har et eftersøgningskorps, som netop fokusere på at finde forsvundne ting. De skal blot have deres transportudgift dækket. Du kan læse meget mere om DCH på vedhæftede link.
DCH oplyser videre, at politihundene lejlighedsvis også ønsker træning udover opgaver, der handler om liv eller død. Man kan finde nærmeste lokalforening for Danske Politihunde på deres hjemmeside: Dansk Politihundeforening.
http://www.dch-danmark.dk/eftersoegere_side.htm

Batterier:
Husk at tjekke om du har batterier til at klare dig weekenden over. Hvis du løber tør eller er kommet hjemmefra uden batterier, er du velkommen til at skrive eller sms til bestyrelsen og vi vil forsøge at hjælpe dig.
Læs her hvorfor man anbefaler Power One batterier.

Her kan du se “9 gode råd til kommunikation med en hørehæmmet” – lige til at printe ud.

Vi har modtaget følgende spørgsmål:

Jeg har et stort spørgsmål som er at hvis jeg er ude og fiske i båd og kommer til at tabe mit apparat!!!!!!!
Hvem skal så betale – er det forsikringen eller hvad?

Min store skræk er, at jeg skal blive puttet i en MR scanner i bevidstløs tilstand, uden at personalet ved, at jeg har CI. F.eks. i forbindelse med en ulykke. Kunne være fint med tips til, hvordan man kan gardere sig mod det. Et kort i pungen hjælper jo ikke i den situation.

Fra OUH v/Aksel Grøntved har vi modtaget følgende svar:

Ad 1 – Hvis man taber sin speech-processor i vandet.

Hvis det skyldes et uheld vil det normalt, som hvis det var et høreapparat, være sygehuset eller ens forsikringsselskab der dækker udgiften. Hvis der er en kendt skadevolder som har ødelagt processoren uagtsomt eller med vilje, vil vedkommende være erstatningsansvarlig.

Ad 2 – Vedr. MR-skanning af en bevidstløs person med Cochler-Implant.

Jeg har diskuteret dette med vores røntgentoverlæger og de siger at spørgsmålet kun har teoretisk interesse fordi man ikke starter med en MR-skanning hvis det drejer sig om bevidstløse personer. Man vil altid foretage en CT-skanning først og den vil afsløre at personen bærer CI. CT-skanning påvirker ikke apparatets funktion.

P.s. Det er kun de kraftigste former for MR-skanninger som kan påvirke apparatet og i værste fald skade patienten. De fleste MR-skanninger med lav eller normal styrke kan foretages uden at det er nødvendigt at fjerne magneten på elektronikboksen først.

Dette gælder for CIer der er implanteret de sidste 10 år. Ved ældre CIer er det usikkert om de overhovedet tåler MR-skanning.